Dečak spajdermen otišao iza ugla kuće i baka ga nikad više nije videla: Prošlo je 10 godina, a niko ne zna gde je!
Vilijam Tirel, Foto: NWS Police

tuga!

Dečak spajdermen otišao iza ugla kuće i baka ga nikad više nije videla: Prošlo je 10 godina, a niko ne zna gde je!

U četvrtak se navršava 10 godina od jedne od najdužih misterija u zemlji - nestanka dečaka Vilijama Tirela

Objavljeno:

Bilo je tiho jutro u petak 11. septembra 2014. godine, u slepoj ulici naspram gustog grmlja u gradu na srednjoj severnoj obali Novog Južnog Velsa. Dečak se sa sestrom igrao u dvorištu kuće svoje bake. U nekom trenutku, njegova baka je rekla da je tokom igre dečak otišao iza ugla kuće i nestao. Više ga nikada nisu videli, prenosi Dejli Mejl.

U četvrtak se navršava 10 godina od jedne od najdužih misterija u zemlji - nestanka dečaka Vilijama Tirela. Vilijam bi danas imao 13 godina i ove godine bi krenuo u srednju školu. Ali deceniju kasnije, niko ne zna šta se dogodilo sa dečakom u odelu Spajdermena.

Postoje nade da će dugo odlagana istraga dati odgovore na razna pitanja. Popodne 11. septembra 2014. godine, Vilijam – tada star tri godine – i njegova porodica krenuli su iz Sidneja kod bake u Kendalu. Sledećeg jutra, baka je sedela napolju, gledajući kako se Vilijam i njegova sestra igraju.

U nekom trenutku oko 10.30 sati, dečak je krenuo iza ugla kako bi se navodno sakrio tokom igre, rekla je baka. U početku nije mislila mnogo na to, ali nakon što ga nije čula ni videla nekoliko minuta, osetila je da nešto nije u redu.

"Hodala sam u krug i razmišljala gde je on? Zašto ga ne vidim?", pričala je ranije baka za medije. "Vikala sam Vilijame, gde si? Moraš da razgovaraš sa mnom, reci mi gde si. Ne mogu da te vidim, ne čujem. Ali nije ga bilo nigde. Sećam se da sam pomislila, kako je mogao da nestane?"

Procenjuje da nije bio van njenog vidokruga više od pet minuta pre nego što je počela da ga traži.

Gde je Vilijam?

U 10.56 ujutru - pola sata otkako je poslednji put viđen - njegova baka je pozvala policiju da prijavi nestanak, a policija je stigla 10 minuta kasnije.

"Moj dečak, on je nestao, ima tri i po godine", rekla je baka u pozivu. Pokrenuta je masovna pretraga obližnjih kuća i grmlja. Policija, radnici SES-a, Seoska vatrogasna služba i meštani pretražili su okolinu i lokalne šume. Detektivi iz Odeljenja za sek**ualne zločine uključili su se u istragu.

Istraživali su izveštaje da su tog jutra u mirnoj ulici viđena dva automobila. Serviser mašina za pranje veša Bill Speding je u jednom trenutku postao glavni osumnjičeni za Vilijamov nestanak uprkos tome što je stalno poricao da ima bilo kakve veze sa njegovim nestankom.

Policija je pokušala da ga krivično goni za nepovezani istorijski se**ualni napad, ali je kasnije oslobođen. Uspešno je tužio državu za zlonamerno krivično gonjenje i nagrađen je odštetom od 1,8 miliona dolara kao i oslobođen je bilo kakve umešanosti u Vilijamov slučaj.

Tokom protekle decenije, policija je primila hiljade poziva da su ljudi videli Vilijama. Nova istraga o njegovom nestanku počela je u martu 2019. i ispitivalo se da li ga je možda neko oteo.

Potraga za odgovorima

Policija je 2021. počela da istražuje teoriju da je Vilijam poginuo u slučajnom padu i da je baka onda sklonila njegovo telo. Ona je stalno poricala optužbe. Krajem 2021. godine policija je započela novu pretragu kuće u kojoj je živela Vilijamova baka. Zamenik državnog mrtvozornika Harijet Grejem je trebalo da preda svoje nalaze istrage u junu 2021. međutim, to je odloženo.

Advokat bake, Rajli Han, u septembru prošle godine, pozvao je policiju da obelodani sve dokaze.

"Vilijamova baka tvrdi da nije imala nikakve veze sa njegovim nestankom... i traži od policije da nastavi da traga za Vilijamom i onim što mu se dogodilo", rečeno je. Nastavak istrage sada je zakazan sa još jednim blokom saslušanja kasnije ove godine.

Bonus video:

13:23

Da ni je izveo manevar, za minut bi se stvorile 2 i po tone leda, bilo bi kobno! Eksperti o neviđenom podvigu pilota Er Srbije

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.